Aquestes són les infraccions que comporten la retirada directa del carnet.

Dilluns, 22 juliol 2019

L’alcohol és un dels factors de risc principals en els accidents de trànsit i, per això, és una de les infraccions més penalitzades.

Hem de remuntar-nos a l’any 2006 quan va entrar en vigor el sistema actual de carnet per punts. A partir d’aquest moment, els conductors novells començarien amb un saldo de 8 punts, que es veuria augmentat a 12 si en els següents tres anys no es cometessin infraccions. El màxim de punts a disposar són 15 en el cas d’estar 6 anys més sense cometre cap infracció. El 2016 les principals infraccions que van motivar més pèrdues de punts van ser l’excés de velocitat, no portar posat el cinturó, l’ús del telèfon mòbil i el consum d’alcohol.

En funció de quina infracció cometem, i la gravetat d’aquesta, pots perdre entre 2, 3, 4 i 6 punts. No obstant això, si comets diverses sancions alhora, la quantitat de punts restada pot acumular-se, podent arribar fins a 8 punts com a màxim en un dia. Així mateix, és cert que hi ha infraccions que són tan greus que es converteixen en delictes contra la seguretat viària i poden comportar la retirada directa del carnet de conduir.

L’alcohol és un dels factors de risc principals en els accidents de trànsit i, per això, és una de les infraccions més penalitzades. Depenent de la quantitat d’alcohol que portem a la sang la multa serà més o menys, però això sí, si la taxa supera els 0,60 mg / l (o 1,2 grams per litre en sang) es considera delicte i pot comportar la pèrdua directa del permís d’1 a 4 anys. A més, segons l’article 379.2 del Codi Penal, aquesta infracció, pot suposar de 2 a 6 mesos de presó o multa diria de 6 a 12 mesos o treballs en benefici de la comunitat durant de 31 a 90 dies. Amb les mateixes penes serà castigat aquell conductor que condueixi sota la influència de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques.

Velocitat
Una gran part dels accidents de trànsit que es produeixen a les nostres carreteres es pot relacionar amb circular a una velocitat excessiva o inadequada. Superar el límit de velocitat dispararà la probabilitat de morir o patir lesions greus en cas de col·lisió. Superar la velocitat permesa en 60 km / h n una via urbana o en 80 km / hora en una via interurbana. Aquest delicte suposa també la possibilitat de perdre el carnet durant 1 a 4 anys, pot suposar també de 3 a 6 mesos de presó, multa diària de 6 a 12 mesos, o treballs en benefici de la comunitat durant de 31 a 90 dies.
Conducció temerària
L’article 380 del Codi Penal exposa que aquell condueixi un vehicle de motor o un ciclomotor de forma temerària i en conseqüència posi en perill la vida de la resta se li retirarà el permís durant d’1 a 6 anys i presó durant de 6 mesos a 2 anys.

Menyspreu per la vida dels altres
S’ha de castigar amb la pena de presó de 2 a 5 anys, multa de 12 a 24 mesos i retirada del permís de 6 a 10 anys, si l’usuari condueix de forma temerària manifestant menyspreu per la vida dels altres. Si no poses en risc la vida dels altres: retirada del permís durant de 6 a 10 anys, presó durant d’1 a 2 anys i pagament de multa diària durant de 6 a 12 mesos.

Negar-se a proves d’alcoholèmia
L’article 383 del Codi Penal exposa que negar-se a proves d’alcoholèmia i de presència de drogues, suposa la retirada del permís durant d’1 a 4 anys i presó durant de 6 mesos a 1 any.
Des del 3 de març va entrar en vigor la reforma del Codi Penal, amb una sèrie de novetats referents a la seguretat viària. D’aquesta manera el Senat ha aprovat la creació de delicte per abandonar el lloc de l’accident.

Abandonar el lloc d’accident
En la reforma, es va crear el delicte específic d’abandonament del lloc de l’accident amb víctimes, que és considerat com una omissió d’auxili a les víctimes. Si és per imprudència del conductor, es castigarà amb la retirada del permís d’1 a 4 anys i presó durant de 6 mesos a 4 anys. En el cas que es degui a un fet fortuït: la retirada del permís durant de 6 mesos a 2 anys i presó durant de 3 a 6 mesos.

Augment de penes
També s’endureixen la penes per homicidis imprudents, és a dir cometre una imprudència greu (consumir alcohol o excedir el límit de velocitat) amb morts al volant. La pena de presó és d’1 a 4 anys i es retirarà el carnet d’1 fins a 6 anys. En el cas que es produeixin dos morts la pena passa de 4 anys de presó a 6 anys, retirant el permís durant de 6 fins a 9 anys. I si el nombre de morts és més gran, es retirarà el permís durant de 9 fins a 13 anys i sis mesos i presó durant de 6 a 9 anys.

Imprudència menys greu
La nova reforma defineix les imprudències menys greus (saltar-se un semàfor, parlar per telèfon…) com aquelles que estan vinculades amb les infraccions greus de la Llei de Trànsit i Seguretat Viària (que produeixin lesions o mort a altres usuaris). Aquestes seran penalitzades amb una multa de 3 a 18 mesos, i s’augmentarà la pena de privació del dret de conduir durant de 3 a 18 mesos.

Font: La Vanguardia

Més notícies:
Buch apel·la a la resaponsabilitat dels conductors · Publicat Dijous, 18 de juliol 2019

Berga Celebra Sant Critòfol · Publicat: Dimecres, 17 de juliol 2019

El Montepio entrega els reconeixements als associats · Publicat: Dijous, 11 de juliol 2019

 

Abans de marxar de viatge, contracta una assegurança de viatge per a les teves vacances. Vull viatgar segur.

També pots contractar GO HAPPY CARD l’assistència personal en viatge, per tant sols 82€ l’any. M’interessa