Casos reals Montepio: Culpabilitat compartida

Divendres, 17 juliol 2020

Un mutualista de Montepio conduïa de nit de tornada de la feina. La carretera per on circulava era una via sense il·luminació i, en un punt del trajecte, va xocar amb un camió que hi havia aturat a la calçada.

El fet que l’indret no tingués cap mena d’il·luminació i que el camió, aturat al mig de l’espai destinat a la circulació dels vehicles, no tingués cap llum encès va fer que hagués estat molt difícil d’adonar-se que era allà a temps i esquivar-lo. El conductor, doncs, hi va col·lidir, cosa que li va provocar la mort.

Com que el trajecte que feia el mutualista quan va tenir l’accident era el de tornada a casa des de la feina, a més a més de la seva companyia asseguradora i la del camió aturat, també havia d’estar-hi implicada la companyia asseguradora de l’empresa on treballava el mutualista.

Amb l’al·legació de l’atestat, que era desfavorable perquè era una topada per darrere, totes les asseguradores es negaven a indemnitzar la família; consideraven que la responsabilitat única de l’accident era del nostre mutualista. A causa d’això vam haver d’iniciar un litigi.

El nostre servei de defensa va defensar el cas, ja que enteníem que era de justícia que hi hagués indemnització i, sobretot, que es reconegués la responsabilitat en l’accident. Finalment, un cop acabat el litigi, les companyies han acceptat de pagar part de les indemnitzacions a la família, amb la qual cosa s’accepta també la culpabilitat compartida.

Amb això la família pot per fi deixar el trasbals dels litigis enrere i intentar tirar endavant sabent que el seu familiar ha estat respectat per les asseguradores, ja que en un accident com aquest no es podia afirmar que la culpabilitat total fos d’ell. No s’ha hagut de sumar a la tragèdia de la mort la frustració de la manca de consideració cap a la víctima.