93 877 64 64|679 47 07 09

Com evitar l’aquaplaning i altres consells per conduir amb pluja.

Dimarts, 10 setembre 2019

Circular amb una velocitat moderada i amb suavitat és clau per evitar situacions de risc.

Aquesta setmana es produirà un temporal de gota freda que deixarà pluges intenses. Segons les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), les zones més afectades, a partir de dimarts, seran Catalunya, Comunitat Valenciana i Balears; després es preveu que la depressió avenci cap al sud-est del país. En alguns llocs és possible que les precipitacions vagin acompanyades de calamarsa o pedra. Aquestes condicions meteorològiques dificultaran la circulació de vehicles per les carreteres. Així doncs, els conductors hauran d’extremar la precaució al volant.

En circumstàncies climatològiques adverses, el millor és evitar agafar el cotxe i optar per altres mitjans de transport. Si això és impossible, és important tenir en compte que l’asfalt mullat i la mala visibilitat incrementen el risc de tenir un accident, sobretot, si patim aquaplaning. Aquest fenomen es produeix quan hi ha una gran acumulació d’aigua en el paviment i el pneumàtic és incapaç d’evacuar-la, pel que perd el contacte amb l’asfalt i comença a surar sense respondre a la direcció, els frens i fins i tot a l’accelerador. En lloc de traccionar, les rodes “fan surf” fins al punt que el conductor pot perdre el control del vehicle.

Perquè això no passi és important circular a una velocitat moderada, sense córrer massa, ja que el ritme al qual vam viatjar afecta directament al aquaplaning: com més ràpid anem, més dificultat tenen els pneumàtics de drenar l’aigua. Si detectem que estem patint aquest perillós fenomen, hem de subjectar amb fermesa el volant sense moure i aixecar el peu de l’accelerador (no cal trepitjar el del fre).

Calçar uns pneumàtics en òptimes condicions ajudarà a reduir riscos, ja que són l’únic punt de contacte de l’automòbil amb l’asfalt. Han de tenir la pressió adequada i estar en un bon estat de conservació. És important que la profunditat del dibuix sigui correcta, ja que com més gran sigui, millor capacitat tindrà per evacuar l’aigua. El seu desgast incrementarà el risc de pèrdua d’adherència i tracció. La normativa indica que la fondària mínima de l’escultura és de 1,6 mm, encara que és recomanable que mai baixi dels 3 mm.

A més dels pneumàtics, un altre element vital per a la seguretat en dies de pluja són els eixugaparabrises. Són imprescindibles per tenir una bona visibilitat de la carretera. És convenient canviar les escombretes un cop l’any o quan comencen a mostrar signes que ja han arribat al final de la seva vida útil. Si no escombren bé perquè deixen estries o superfícies vetllades al camp de visió o si detectem que fan soroll en cada moviment vol dir que hem de renovar-les. Un altre senyal que indica que ha arribat el moment de substituir-les és que notem algun tipus de fissura o rugositat quan passem la mà per la goma.

Tenir un parabrisa net permetrà veure bé als vehicles precedents i mantenir la distància de seguretat adequada respecte a ells. Amb el paviment mullat, aquesta ha de ser major, ja que la falta d’adherència provocarà que el cotxe necessiti més metres per aturar-se en cas de frenada d’emergència. Així mateix, si ens separem del vehicle de davant, evitarem l'”efecte esprai” produït per l’aigua polvoritzada que surt disparada de les seves rodes i que pot reduir la nostra visió.

Si bé és clau conduir a una velocitat moderada, que ens permeti reaccionar davant de qualsevol imprevist sense perdre el control, també ho és fer-ho amb suavitat. Cal evitar accelerades brusques i frenades. Qualsevol maniobra que portem a terme cal executar de forma progressiva i amb molta precaució. Així mateix, resulta molt convenient circular amb els llums encesos perquè la resta d’usuaris ens vegin millor en condicions meteorològiques adverses.

Font: La Vanguardia

Més notícies:
Això és el que has de fer si reps aquesta carta de la DGT

RDE: la nova normativa per controlar les emissions dels vehicles.

L’assegurança del cotxe cobreix els danys naturals?

Abans de marxar de viatge, contracta una assegurança per a les teves vacances. Vull viatgar segur.

També pots contractar GO HAPPY CARD l’assistència personal en viatge, per tant sols 81€ l’any. M’interessa