Fronteres obertes amb l’espai Schengen després de tres mesos d’estat d’alarma

Dimarts, 23 juny 2020

El final de l’estat d’alarma també significa l’obertura de fronteres. S’ha posat fi a les restriccions a les fronteres terrestres, aèries, marítimes i per tren amb la Unió Europea, excepte amb Portugal. Amb aquest país, la frontera es reobrirà l’1 de juliol. A més, s’aixeca l’obligatorietat de guardar quarantena a totes les persones que volguessin entrar a Espanya que ha regit durant l’estat d’alarma.

Eliminat el control fronterer a la Jonquera, es recupera la mobilitat amb la UE, amb la possibilitat, també, d’anar a Andorra, i amb la reactivació de vols internacionals.

Primers turistes a l’aeroport del Prat

L’aeroport de Barcelona també ha inaugurat la tornada a la nova normalitat. El Prat ha rebut els primers viatgers internacionals i es prepara per reprendre l’activitat de manera gradual. Diumenge es va estrenar amb 39 vols i aques dilluns ja n’hi ha un centenar, entre sortides i arribades.

El Prat no està a ple rendiment, l’any passat en aquestes dates n’hi havia gairebé uns 900 vols programats. Ara només està operativa la T1, i només es permet l’accés a la terminal als passatgers que viatgin i no als acompanyants. A més s’ha establert un triple control de seguretat a les arribades dels viatgers. S’ha instal.lat un sistema de càmeres per detectar la temperatura dels passatgers i han d’omplir una declaració responsable de salut.

Tot i això, les connexions aèries no quedaran totalment restablertes immediatament, ja que la majoria d’aerolínies tenen previst recuperar progressivament les seves rutes a Europa i algunes encara no saben quan podran operar al 100%.

Més AVE i més seguretat

Renfe ha incrementat l’oferta dels trens AVE i de Llarga Distància que circulen a Catalunya. Ja s’han programat 18 combois d’AVE que enllacen Madrid amb Barcelona i Figueres. També s’han incrementat les freqüències dels trens de Llarga Distància que connecten Catalunya amb Andalusia, el nord peninsular i el Corredor del Mediterrani.

El total, des d’avui augmenta en un 50% el nombre de places que hi havia durant el confinament, fins als 30 MIL seients diaris. L’oferta s’anirà ampliant en funció de la demanda i l’ocupació dels combois.

Pel que fa a les mesures de seguretat, durant el viatge en tren és obligatori l’ús de mascaretes per als viatgers i encara NO es presten els serveis a bord de restauració, el repartiment d’auriculars i de premsa i la venda d’articles. A més Renfe distribueix tovalloletes desinfectants a bord dels combois i ha reforçat les mesures d’higiene i desinfecció dels trens.

Font: ccma.cat