Història

A finals dels anys vint, quan tot just començaven a circular els primers cotxes i motocicletes per les vies i carrers de les ciutats, un grup de conductors del Bages i Berguedà, aleshores anomenats “xofers”, van detectar que tenien unes necessitats comunes que els unien. Els vehicles motoritzats eren un perill important i estar davant d’un volant comportava uns riscos i unes responsabilitats.

Per això, per tal de conduir més tranquils i evitar possibles problemes en cas d’accident, aquests primers conductors, molts d’ells professionals del transport, van decidir associar-se per gaudir d’assistència jurídica i de suport econòmic en cas d’accident.

Així va néixer, el 14 de març de 1930, i després de dos anys de converses, l’Associació de Xofers Sant Cristòfol Manresa-Berga, que el 1964 va adaptar el seu nom a l’actual Montepio de Conductors. En el moment de la seva fundació, l’entitat es va instal·lar al “Cafè Majestic” de la Muralla del Carme, i posteriorment, diferents cèntrics edificis de la ciutat van acollir la seu de l’entitat fins a les actuals instal·lacions de la plaça Sant Jordi, que es van inaugurar el mes d’abril de l’any 1984.

Des del seu inici, Montepio ha anat ampliant el nombre de serveis que ofereix amb el principal objectiu de donar el màxim possible de beneficis als associats. Ja l’any 1934 es va creure convenient proporcionar subsidis de defunció, invalidesa i vellesa i el 1953 es va ampliar l’oferta amb serveis mèdics quirúrgics. Ara, Montepio de Conductors dóna una atenció integral als socis amb un ventall molt ampli d’assegurances. A més, és capdavantera en estudis de seguretat viària a les nostres comarques i participa amb entitats que vetllen per la mobilitat i la prevenció d’accidents.

La visió oberta i avançada que ha caracteritzat sempre el Montepio va permetre que, des de gairebé els seus inicis, pogués oferir als seus socis cobertura a tot l’estat a través de l’Intercambio de Mutualidades de Conductores de Automóbiles de España (IMCAE), institució de la qual va ser promotora i que ha presidit en diferents períodes. En l’àmbit internacional hem tingut un paper impulsor de la Unió Internacional de Conductors (UICR) i de la Unió Iberoamericana de Conductors d’Automòbils (UICA).

A casa nostra, el Montepio ha treballat de valent per crear delegacions a un gran nombre de pobles de la Catalunya Central amb l’objectiu de donar un servei proper a l’associat. Durant la dècada de la seva fundació, es van obrir les primeres oficines a Berga i, entre els anys quaranta i cinquanta, es van gestionar delegacions a una quinzena de pobles del Bages, Solsonès, Anoia, Osona i Berguedà. En aquest mateix període, l’entitat es va fer càrrec de les oficines de Solsona i Igualada.

A part de centrar els esforços en el suport i assessorament als conductors d’arreu de les comarques centrals, Montepio de Conductors, en diferents moments històrics, també s’ha implicat en temes de caràcter social i ciutadà, com l’organització d’actes a favor de l’antigament conegut Sanatori de Sant Joan de Déu, de l’Hospital de Sant Andreu o de Creu Roja. A més, l’any 1975 va dirigir la campanya benèfica més important portada a terme al Bages a favor dels minusvàlids per a Ampans, que es va ser molt popular sota el lema de “Sol d’amor a Comabella”.

El Montepio organitza periòdicament activitats, entre les quals la tradicional benedicció per Sant Cristòfol.