Montepio entra en el Pressupost Participatiu dues propostes per incrementar la seguretat a Manresa

Dijous, 04 abril 2019

El Montepio ha presentat dos projectes en el Pressupost Participatiu de l’Ajuntament de Manresa per millorar la seguretat i sostenibilitat viària a la ciutat. La primera proposta suggereix instal·lar passos de vianants intel·ligents i il·luminats i detectors de velocitat pedagògics, per disminuir els atropellaments. La segona demana crear espais segurs per a l’aparcament de bicicletes en punts estratègics, com l’estació d’autobusos o la de tren per, així, promoure la mobilitat sostenible a la ciutat.

Manresa a pas segur
A Manresa els atropellaments s’han reduït però hi ha una tendència a l’alça en cruïlles (sobretot amb vies principals) i en passos de vianants. L’any 2018 més del 50% d’atropellaments van tenir lloc en passos de vianants, i el 33% van coincidir en cruïlles o interseccions. “Els passos de vianants intel·ligents i il·luminats poden ajudar a canviar aquesta tendència reduint els riscos i la sinistralitat”, exposen des de l’entitat.

En els passos de vianants hi ha dos riscos principals: manca de visibilitat -tant de conductors com de vianants- i excés de velocitat. El projecte Manresa a pas segur del Montepio vol donar solució a aquestes dues problemàtiques.

Pel que fa a la manca de visibilitat, es proposa implantar passos de vianants intel·ligents amb sensors de presència que, de nit o en condicions atmosfèriques de poca visibilitat, quan detecten algú disposat a creuar s’il·luminen amb balises LED, tant al paviment com en dues senyals verticals. En el cas de la velocitat, s’aposta per radars pedagògics que, a banda de mostrar la velocitat de circulació, incorporen una emoticona (una cara alegre o una cara enfadada) per sensibilitzar els conductors, incitant-los a reduir la velocitat sense sancionar.

El Bicipark
L’altre projecte presentat pel Montepio és el Bicipark Manresa, que vol promoure l’ús de la bicicleta per arribar a punts estratègics de la ciutat, com l’estació d’autobusos o la de tren. Per evitar haver de deixar les bicis aparcades a la intempèrie i en condicions poc segures, l’entitat proposa instal·lar uns boxs modulars intel·ligents “tancats, segurs, sostenibles i molt fàcils de gestionar”, asseguren. A més, les bicis elèctriques es poden recarregar mentre estan aparcades i els mòduls s’alimenten mitjançant plaques fotovoltaiques.