93 877 64 64|679 47 07 09

Si t’avancen pel carril de la dreta, et sancionen a tu o l’altre vehicle?

Dijous, 05 setembre 2019

Dependrà del carril pel qual estiguis circulant …

Ho veiem cada vegada que circulem per una via ràpida. No obstant això, per habitual que resulti, no s’adapta a la normativa. Circular durant diversos quilòmetres pel carril esquerre d’una autopista o d’una autovia, deixant el de la dreta lliure, està prohibit i penat pel Reglament General de Circulació amb una sanció de 200 euros.

Però a més de no poder circular sempre per l’esquerra, els avançaments per la dreta estan prohibits. Així que és probable que tinguem dubtes en determinades situacions del trànsit, com quan el carril esquerre està ocupat per un vehicle que circula a una velocitat inferior a la màxima permesa, i nosaltres podem seguir pel carril de la dreta a una velocitat superior (el que suposaria un avançament per la dreta …).Segons dades de la DGT, el percentatge d’ús del carril dret en vies ràpides és del 60% quan són de doble carril. Molts conductors pateixen la “síndrome del carril esquerre”, una pràctica que sol provocar retencions, frenades i col·lisions.

El Reglament General de Circulació diu que en les vies ràpides amb més d’un carril “s’ha de circular normalment pel situat més a la seva dreta, si bé podrà utilitzar la resta dels de l’esmentat sentit quan les circumstàncies del trànsit o de la via ho aconsellin , a condició que no entorpeixi la marxa d’un altre vehicle que el segueixi”.

Així, circular pel carril de l’esquerra de forma contínua es considera una infracció greu i comporta una sanció de 200 euros (en cas de no estar avançant a un altre vehicle i tenir el carril de la dreta buit). Tampoc està permès avançar pel carril de la dreta, que es considera una infracció greu segons l’article 82 del Reglament General de Circulació.

Ara bé, hi ha determinades circumstàncies en què es pot circular sobrepassar un vehicle per la dreta, ja que aquesta maniobra en si no es considera un avançament. L’exemple més clar el tenim en els embussos, quan és habitual que en determinats moments els vehicles d’un carril avancin més de pressa que els dels altres; tot depèn de la densitat del trànsit i la velocitat de circulació.

El Reglament també estableix que “en tot tram de via en què hi hagi carrils d’acceleració o desacceleració o carrils o parts de la via destinades exclusivament al trànsit de determinats vehicles, tampoc es considerarà avançament el fet que s’avanci més ràpidament per aquells que pels normals de circulació, o viceversa”.

Llevat de les esmentades circumstàncies especials, sempre cal avançar a la resta de vehicles per l’esquerra. Realitzar avançaments indeguts comporta, a més de l’esmentada multa de 200 euros, la pèrdua de 4 punts del carnet de conduir.

Font: La Vanguardia

Més notícies:
RDE: la nova normativa per controlar les emissions dels vehicles.

L’assegurança del cotxe cobreix els danys naturals?

Compte enrere per perdre els descomptes a l’autopista.

Abans de marxar de viatge, contracta una assegurança per a les teves vacances. Vull viatgar segur.

També pots contractar GO HAPPY CARD l’assistència personal en viatge, per tant sols 81€ l’any. M’interessa