Quina és la millor cadireta de cotxe pel teu fill?

Dimarts, 10 desembre 2019

Diuen que els nens arriben al món amb un pa sota el braç, però també el fan amb un moisès, un canviador, milers de bolquers, un bressol i interminables necessitats més. Aquestes van creixent al costat d’ells i la llista es torna infinita. Però, hi ha alguna cosa amb el que mai has d’arriscar-te: la seguretat de la teva família. En aquest sentit, compres com les cadires de cotxe són totalment clau i han de ser molt meditades.

Ja han passat els tres o quatre primers anys de vida del teu fill. Has deixat de veure-ho com un bebè, tan petit i delicat, però no has de confiar-te. La seva seguretat continua sent crucial i portar-ho entre draps de cotó, la teva responsabilitat. Entorn d’aquesta edat -o fins i tot més tard si viatgen en una cadira a contramarxa homologada fins als 25 kg- el teu fill deixarà enrere la seva cadira amb arnès de cinc punts. Arriba el torn d’assegurar un viatge igual d’afable per a aquests nens majors mitjançant una nova cadira.

És, llavors, el moment de passar a un elevador amb suport del grup 2/3, que comprèn des dels 15 kg fins als 36 kg. Però com sé quin és el millor i més segur del mercat? En què haig de fixar-me? No has d’oblidar que una bona cadira de cotxe garanteix un viatge segur per a tots. A més, aquest elevador serà el dispositiu en el qual el teu petit viatjarà més temps, ja que serà obligatori fins als 135 cm, encara que recomanable fins als 150 cm. Per tant, prendre una bona decisió en aquesta compra és fonamental.

És la teva comesa valorar els sistemes de seguretat que ofereixen els diferents models existents en el mercat i assegurar-te que compleixin amb la màxima protecció en cas de sofrir un accident. Aquestes cadires han de protegir al teu petit de tres formes: des del cap fins al maluc mitjançant la carcassa; amb el cinturó de 3 punts correctament col·locat sobre el maluc i les espatlles per a protegir altres zones com l’abdomen; i el cap i el coll mitjançant el reposacaps.

Companyies com Britax Römer, amb més de 50 anys d’experiència, presenten diferents models de cadires per a aquest grup d’edat. La seva última novetat és la KIDFIX III S, el seu alçador amb suport més complet que ofereix seguretat i confort als petits durant els viatges.

Màxima protecció:
Quan els nens passen a un elevador amb suport, les lesions en la zona abdominal es disparen de manera preocupant. Sí, és inevitable que els nens d’aquesta edat es moguin durant els trajectes i, amb ells, també es va desplaçant el tram ventral del cinturó. Aquest sol ascendir, passant de retenir el maluc a situar-se sobre la panxa. Això podria causar lesions en òrgans com el fetge, la melsa o els ronyons.

Per tant, igual d’important és usar el cinturó de seguretat com ancorar-lo en la posició correcta. Diversos estudis alerten que una de les errades més habituals en la instal·lació d’una cadira d’aquest grup és, precisament, la col·locació del tram ventral del cinturó. Erròniament se situa per sobre dels reposabraços amb els quals compten alguns dispositius. Amb això el que fas és col·locar el cinturó directament sobre les parts toves de l’abdomen i no sobre la pelvis. Signatures com Britax Römer ja prescindeixen dels reposabraços.

A més, la marca ha desenvolupat SecureGuard, present en models com la nova KIDFIX III S. Es tracta d’un sistema que afegeix un quart punt d’ancoratge al cinturó de tres punts del vehicle, situat entre les cames. Amb això t’assegures que el tram ventral del cinturó estigui sempre en la posició correcta. Els testos realitzats demostren que redueix les forces sobre l’abdomen fins a un 35% en cas de sofrir una col·lisió frontal.

En la cerca de la cadira ideal, a més de la zona abdominal, opta per un model que protegeixi el cap i les espatlles (les zones més crítiques en cas d’impactes laterals) i que compti amb un suport fins als 150 cm. En aquesta línia, Britax Römer ha desenvolupat el Sistema d’Absorció d’Impactes Laterals (SICT), que acosta el punt d’impacte de la cadira a la porta per a oferir una major protecció. Absorbeix fins a un 25% de l’energia generada en un impacte lateral.

Finalment, no has d’oblidar que en cas de xoc frontal, encara que el cinturó de seguretat impedeix que sortim acomiadats cap endavant, el cap sí que sofreix una violenta rotació cap endavant i la barbeta pot fins i tot arribar a impactar en el pit. Això pot provocar luxacions i fractures en les vèrtebres cervicals.

Dóna-li un cop d’ull a models com la KIDFIX III S, que vénen equipats amb el renovat coixinet XP-PAD, que recobreix el tram diagonal del cinturó i protegeix el coll i el pit del nen en cas d’aquesta mena de col·lisió o frenada brusca.

Alta puntuació en seguretat:
Per totes aquestes millores i tecnologies, els elevadors del grup 2/3 d’aquesta marca s’han convertit en tot un referent en els tests de sillitas de cotxe com el del club alemany de l’automòbil ADAC, que també publica el RACE a Espanya. El model KIDFIX III M, en el qual es basa la nova KIDFIX III S, ja ha estat provat en aquest estudi, en el qual va obtenir la millor puntuació aconseguida per un elevador amb suport des de 2015. Destaca especialment en l’apartat de seguretat, en el qual ha obtingut una puntuació que no havia aconseguit mai una cadira d’aquesta categoria.

Finalment, a més d’oferir la màxima seguretat, una cadira de cotxe també ha de ser còmoda i adaptar-se al nen mentre creix. B usca una cadira amb la zona del seient més àmplia i ergonòmica; així obtindràs un millor suport de les cames i una major comoditat en els viatges llargs, fins i tot per als nens més alts. Tu ja no els veus com uns bebès, però és que ells se senten com els més majors de la família. La seva cadira ha de ser perfecta per a ells. És la teva responsabilitat, però la seva seguretat i confort.